Waarom ik elke ochtend mijn bed opmaak

Ralf Onvlee

Serieus? ga je echt over dit soort onzin schrijven?
Waarom zou iemand dit in hemelsnaam willen lezen?

Hey, ik heb nooit gezegd dat ik voor iemand anders dan voor mezelf schrijf toch? nou dan!
Maar als je toch nieuwsgierig bent, lees dan vooral lekker verder!

Ik schreef al dat ik van plan ben om dit jaar alles in mijn leven steeds een klein stukje mooier, leuker, en makkelijker te maken.
Kaizen.
Nee, geen goed voornemen, maar wel een motto. En een plan.

Geen goed voornemen

Ik doe niet aan goede voornemens. Net zo min als ik doe aan balsport, (mijn oog hand coördinatie is verschrikkelijk) of aan.. weet ik veel, iets wat me niet ligt.
Een voornemen is vrijblijvend, en daarmee voor mij niet noodzakelijk om me aan te houden. Klinkt dus leuk, maar t werkt voor geen meter.
Althans, niet voor mij.

Daarbij, ‘gezonder leven’, of ‘meer tijd voor *vul maar in’, is nogal vaag. Want als je elke dag patat eet, en je gaat een dag minder in de week patat eten, leef je per definitie gezonder dan toen je nog elke dag patat at. Maar waar brengt het je? Echt gezond is ’t nog niet.
Betere vraag: waar wil je dat het je uiteindelijk gaat brengen? Ik formuleer dus liever iets specifieker. ‘Vanaf nu eet ik nog maar 1 keer per week patat’.

Kleine veranderingen

En ‘Kaizen’ roepen is niet vaag en niet-specifiek wil je zeggen? Ja en nee. Ja, de term is breed en vaag, en algeheel plan-loos. Maar (maar wacht, er is meer….) het gevolg van mijn gekozen motto is dat ik mezelf elke dag afvraag wat ik nu kan verbeteren, waardoor mijn leven morgen een stukje leuker of makkelijker is. Een plan dus.

Natuurlijk heb ik echt niet elke dag een of ander speerpunt of een aanpassing aan m’n levensstijl. Dat hou je nooit vol, en zo creatief ben ik nou ook weer niet.  Maar kleine veranderingen zijn wel makkelijk vol te houden, en als je ze een tijdje vol houdt, worden het gewoontes. En gewoontes voer je uit zonder er bij na te denken.  Moeiteloos.

Je moet ergens beginnen

Om niet als een kip zonder kop aan van alles en nog wat te beginnen en mezelf vooral heel veel stress te bezorgen, ben ik begonnen met het opschrijven van alles waar ik me in huis aan irriteerde. Het leek me gemakkelijk om in en rond huis te beginnen, omdat ik daar nou eenmaal vaak ben en het een direct effect heeft op hoe ik me voel in mijn eigen omgeving.

Deze lijst met irritaties was een bladzijde vol met kleine en grote dingen, die soms in een paar minuten te fixen waren, en sommige dingen zijn grote meer-jaren projecten. Maar doordat ik ze opschreef werd het concreet, en kon ik dingen gaan aanpakken. Ik irriteerde me bijvoorbeeld aan een grote hoeveelheid jassen aan de kapstok in de hal. Nu heb ik alle oude, overbodige jassen naar de kringloop gebracht en een kapstok in de garage gemaakt voor jassen die we niet dagelijks dragen. ( zoals een regenjas, een oude jas die aan gaat als we naar het bos gaan, een dunne windstopper voor iets mooier weer, een jas in een felle kleur die bijna nergens bij past, en dat alles keer twee.)

Super simpel, maar hiermee is wel een dagelijkse kleine onbenullige irritatie verdwenen uit mijn leven.

Oorzaak en gevolg

De kleine aanpassing die de kapstok was, maakt niet alleen dat ik bij het binnenkomen geen irritatie meer voel (maar zelfs voldoening – al zal dat vast snel slijten), het zorgde voor veel meer kleine veranderingen.

Ik had namelijk geen duidelijke plek in de garage waar ik de nieuwe kapstok op moest hangen. Gevolg was dus dat ik ‘rommel in de garage’ op mijn lijst met irritaties plaatste, en moest gaan opruimen… gevolg was dat er dozen met dingen te voorschijn kwamen die nog best wat waard zijn, maar waar ik niets meer mee ga doen. Die kwamen dus op marktplaats, dat leverde weer een paar euro op, daarmee gingen we uit eten, enzovoort enzovoort.

En dit werkt niet alleen als een domino effect. De ruimte die door al die jassen minder in de gang ontstond vulde ik op met een bonsai boompje. Wat ik prachtig vond, en aanleiding was om meer planten in huis te zetten, waarmee ik ontdekte dat ik planten verzorgen best leuk vind. Wat er voor zorgde dat ik wilde weten hoe ik dit dan eigenlijk moest doen, want dode planten zijn niet tof.

En dat bed dan?

Oh ja, bij de les blijven. Dat bed stond in zekere zin ook op mijn lijst met irritaties. De slaapkamer was vaak een bende. ‘rommel slaapkamer’, stond op mijn lijst. Het bed is best een groot deel van de rommelige aanblik van de slaapkamer.
Waar is dus rendement te behalen? uhu, uhu.

Ik moet zeggen dat ik dat bed opmaken niet eens helemaal zelf bedacht heb. Ik zag onderstaand filmpje langskomen van een Amerikaanse admiraal die een speech geeft op de universiteit van Austin,Texas. De uitspraak dat het opmaken van je bed een kleine taak is, die leidt tot een volgende kleine taak, en die tot een volgende, sprak me aan. En ja, als je dan een keer een rot dag hebt gehad, kun je in ieder geval in een keurig opgemaakt bed kruipen, en hoef je je niet ook nog te storen aan het feit dat je bed niet is opgemaakt.

Domino

Ook hier merk ik het domino effect. De kleine taak die leidt tot een volgende. En daarmee het gevoel van voldoening.
Ik heb inmiddels de gewoonte ontwikkeld om elke ochtend, na het douchen het bed op te maken. Ik hoef daar niet meer bij na te denken, het gebeurd gewoon. Maar doordat ik om het bed heen loop, kom ik de sokken en t-shirts tegen die de avond ervoor uitgetrokken zijn. Die neem ik op de terugweg mee en gooi ze in de wasmand.

Zo is niet alleen het bed netjes, maar is ook de kamer netter. Het gevolg hiervan is ook dat de wasmand sneller vol zit, en ik (of Lyanne, wie t maar t eerst opvalt) dus eerder geneigd ben om weer een wasmachine aan te zetten, waardoor dat ook minder achterloopt. En dit alles kost me nog geen minuut in de ochtend. Gedachteloos, maar met een groot effect!

Nou nog een manier verzinnen hoe die was zichzelf efficient gaat opvouwen… iemand tips?

Als je tips voor me hebt om met kleine veranderingen meer uit alle aspecten van het leven te halen, laat het me alsjeblieft weten! Met elke kleine verandering krijg ik meer zin in een volgende!

3 Replies to “Waarom ik elke ochtend mijn bed opmaak

  1. Ik maak ook elke dag mijn bed op. Ik merk dat dit simpelweg een goed effect heeft op de start van mijn dag. Wanneer mijn dag verder niet zo goed loopt, of ik kom erg vermoeid thuis ’s avonds, dan kruip in in ieder geval in een fijn opgemaakt bed. Ook is een opgemaakt bed rustgevend vind ik zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *