Twee boeken per week. Hoe dan?

Ralf Onvlee boeken lezen
Ik lees best veel. Wie mij op Instagram volgt ziet het ene na het andere boek langskomen in mijn stories.
Ja, ik lees veel. En ja, ik heb daarnaast ook nog eens een druk leven.
Hoe dan?

Een jaar geleden besloot ik mijn Netflix tijd om te gaan zetten in nuttigere tijdsbesteding. (bij deze de too long didn’t read versie)
Een serie of een film kijken op z’n tijd vind ik heerlijk, en daar is niets mis mee. Maar ik bingewatchte de ene serie na de andere. (Nederlandse alternatieven volgens de Volkskrant: tv-slurpen, (kijk)buiskleven, teeveelkijken, buiskluisteren, buishangen, teleturen. Dat je t maar even weet)
Alle nieuwe Netflix originals kende ik zo ongeveer een week na release.

Zonde van m’n tijd, bedacht ik tijdens een vakantie, nadat ik hetzelfde boek open sloeg waar ik een jaar daarvoor, tijdens de vorige vakantie, in begonnen was, maar waar ik nog niet halverwege in was.
Dat kwam neer op zo’n 300 pagina’s per jaar. En die heb ik dan in een week vakantie gelezen…
Niet echt een aantal om over naar huis te schrijven.. (en wie zou ’t dan lezen?)

Ik hou van nieuwe dingen leren

 

First things first: Ik hou van nieuwe dingen leren en een van de meest toegankelijke manieren

nieuwe dingen leren is leuk!

 

om iets nieuws te leren is natuurlijk door boeken te lezen. Alleen… met 300 bladzijden in een jaar schiet dat niet erg op…
Natuurlijk heeft Netflix ook geweldige documentaires waar je absoluut iets van op steekt, maar ’t is niet hetzelfde.
Dat moet anders, dacht ik.

Lang leve het luisterboek!

Vlak na deze vakantie luisterde ik bij wijze van test naar een illegaal gedownload luisterboek (ik heb ’t boek daarna al een paar keer gekocht om cadeau te doen. Ik hoop dat ik t goed gemaakt heb).

Dat beviel me erg goed. Nieuwe informatie, terwijl ik de afwasmachine stond uit te ruimen!
Gek genoeg luisterde ik al wel een hele tijd naar podcasts, maar een luisterboek was nog niet in me opgekomen. stom!
Dus, ik op zoek naar downloadbare luisterboeken.
Dat bleken er best veel te zijn, maar alleen hele oude boeken. Een copyright verloopt namelijk pas 70 jaar na overlijden van de auteur. Een recent boek wordt ‘m dus niet.
Illegaal is er best het een en ander te krijgen. Maar sinds ik zelf foto’s verkoop ben ik me wat bewuster van copyright, en doe ik zoiets liever niet meer.

Naast de grove gewetensbezwaren, heeft een gedownload boek nog een ander nadeel. En dat  is dat het vaak een enkel mp3 bestand is. Als je dan je telefoon een keer uit zet, of je luistert een keer muziek tussendoor, is je telefoon vergeten waar je gebleven bent, en moet je op zoek. (of zoals ik deed een screenshot maken van je player voor je afsluit)

In comes Storytel. Na een gratis proefperiode van een paar weken sloot ik een storytel abonnementje af. Voor de prijs van een half boek (of een hele uit de ramsj) een groot aanbod!
Nu luister ik dus naar boeken op bijna elk moment dat het maar mogelijk is. Ik laat bijvoorbeeld drie keer per dag de hond uit. Drie kwartier luisteren. Ik zit een aantal keren per week langer dan anderhalf uur in m’n eentje in de auto, tel maar op! Ter compensatie heb ik m’n spotify abo wel opgezegd…

Ook hier een domino effect

Net als bij het opmaken van m’n bed merkte ik al snel dat ook hier een domino effect ontstond. Want eerlijk is eerlijk, Storytel heeft een groot aanbod, maar ’t is bij lange na niet te vergelijken met het aanbod van Bol.com. Ik luisterde dus naar een boek, en wilde meer weten over dat onderwerp (gewoontes en hoe je die kan veranderen). Of ik vond een boek van een schrijver tof, en wilde daarna al zijn boeken lezen (Bas Haring, Joris Luyendijk).
In plaats van alsnog kapitalen uit te geven aan boeken, meldde ik me aan bij de bibliotheek. Voor de prijs van twee (of vier uit de ramsj) boeken kan ik nu onbeperkt boeken lenen. Na drie weken moeten ze weer ingeleverd worden, dus dat is direct een goede stok achter de deur om door te lezen.
Natuurlijk koop ik ook nog steeds boeken. Vooral nieuw uitgebrachte boeken. Die heeft de bieb vaak niet omdat uitgevers ze pas beschikbaar stellen voor bibliotheken nadat er flink veel exemplaren verkocht zijn. En daarna nog beslist de bibliotheek of een boek voor genoeg mensen interessant genoeg is om opgenomen te worden in de collectie. Je moet dus in een boek niet iets té specifieks of nieuws willen lezen.

Tijd maken

tijd makenHet is in alle opzichten belangrijk om tijd voor jezelf te maken heb ik geleerd in de afgelopen jaren. Of je t nou besteed aan sport, mediteren of een boek lezen. Je wordt gek als je ’t niet doet.
Ik maak dus tijd vrij om te lezen. En om te mediteren, en om te sporten. Vooruit, doe ’s gek. Een half uurtje voor t slapen gaan (domino: we gaan veel vroeger naar bed tegenwoordig), als ’t zo uit komt een paar uurtjes na het eten op de bank, of wanneer de agenda maar leeg is. De televisie blijft uit, wat een stuk rust geeft en lezen maar!

Kies je boek

Hoe kies ik nou welke boeken ik lees? Om te voorkomen dat boeken lezen kut wordt, moeten het natuurlijk wel goede boeken zijn!
Heel even heb ik boeken in mn instagram stories, nadat ik ze gelezen had een cijfer van 1 tot 10 te geven. ’t liefst lees ik alleen 7 en hoger.Het scoren van boeken ben ik een beetje weer mee opgehouden, maar de grondslag blijft t zelfde natuurlijk.Alleen leuke boeken Hoe dan?
Het scheelt als je een beetje weet wat je leuk vindt. Dat is een.
Ik heb een grote interesse voor alles wat met gewoontevorming te maken heeft. Hoe dit neurologisch werkt,(neurologie vond ik het enige echt leuke onderdeel van mijn niet afgemaakte studie fysiotherapie. Ooit. Lang geleden) maar ook hoe je gewoontes kunt doorbreken. Hoe je op elk mogelijke gebied nieuwe gewoontes kunt ontwikkelen. Hoe je productiever wordt met nieuwe gewoontes, Hoe mensen verslaafd raken. Kortom, het scheelt als je weet wat je leuk vindt.
Een app als storytell geeft na een tijdje betere suggesties, gebaseerd op wat je zoal geluisterd hebt, en op de beoordeling die je geeft als een boek uit is. Dat is twee.
Daarnaast volg ik op Instagram een aantal boek bloggers die recensies posten waar af en toe wat tussen zit dat mijn aandacht trekt. Zo las ik onlangs “The Book Thief”  omdat een van die bloggers er lyrisch over was. En wauw! dat was ik ook!  Dat is drie.

Als laatste kun je gaan neuzen. In de bieb, of in de winkel. Online of offline natuurlijk. Maar dat kost veel tijd. En die tijd kun je nou beter aan lezen besteden als je door die bladzijden heen wilt . 😉

Meerdere boeken tegelijk

Ik lees vrijwel altijd twee boeken door elkaar heen. Een informatief boek en een verhaal. Daarnaast heb ik dan nog een luisterboek voor de verloren momenten. Op die manier kan ik altijd switchen als er een saai stuk is, of je even geen zin hebt in droge stof uit een leer boek.
Op dit moment lees ik een fantasy boek op de e-reader, een filosofisch essay over het afnemen van biodiversiteit uit de bibliotheek, en luister ik naar een boek over efficiënte, gewoonte gedreven opruim technieken. (ja. echt. en t is nog interessant ook!)

Wat het me brengt

Al die moeite, al die tijd, dat moet toch wat opleveren.
Fo Shizzle - Ralf Onvlee boekenJazeker.
Zoals ik al schreef, ik ben gek op nieuwe dingen leren. En dus leer ik veel. En niet alleen over gewoontevorming. Ik leerde bijvoorbeeld over het inzetten van verhalen in relatie tot management strategieën, de scrum methode, hoe een quantum computer werkt, hoe het kwam dat de FBI directeur ontslagen werd, hoe de Nederlanders slaven vervoerden, hoe we misleid worden met statistiek, over de evolutietheorie, culturen in het midden oosten, ruimtetijd, chi, en moes-tuinieren.
Daarnaast ontspant lezen als een malle. Een goed verhaal zuigt je mee, haalt je uit de dagelijkse realiteit en dus uit je stress van ’t werk. Tijdens het lezen heb ik geen behoefte om m’n telefoon te checken, en dus krijg ik voor t slapen gaan veel minder fel licht, en digitale prikkels waardoor ik slecht slaap.

Daarover: ik hou bij hoe ik slaap met de app ‘sleep cycle’. De verschillen in rust en diepe slaap tussen een avondje achter de computer of na een avond lezen zijn gigantisch! 

’t is alleen wel zaak om geen boeken uit de ‘leren’ categorie te lezen voor t slapen. Ik sluit m’n dag dus af met een verhaaltje. Net als Vigo.

Doelstellingen

Mijn doel is zo’n beetje los/vast om dit jaar zo’n 100 boeken te lezen en/of luisteren. Ik ga me er niet op vast pinnen, want ik wil gaan voor kwaliteit, en soms zijn goede boeken nou eenmaal erg dik, en duurt het lang voor t uit is. Ik ben o.a. bezig met de ‘Wetten van de magie’ serie van Terry Goodkind. Dikke fantasy boeken, met bladzijden lange omschrijvingen van een boom of grasveld. Super mooi, maar soms ook langdradig daardoor. Ik lees vier, vijf andere boeken tussendoor voor ik er een van die serie uit heb. Maar ik geniet er volop van.
Ondertussen hou ik een keurige Evernote notitie bij van de beste boeken die ik lees dit jaar, zodat er weer een mooie top tien fictie en een top tien non-fictie uit komt in december.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *