Mijn favoriete boeken van het eerste kwartaal 2019

Favoriete boeken Q1 2019 - Ralf Onvlee

Mijn favoriete boeken van het afgelopen kwartaal!

Ik lees veel, en hou een lijst bij met favorieten. Maar omdat mijn lees doel voor dit jaar op zo’n 100 boeken ligt, is de lijst nu al best lang.
Vandaar dat ik nu alvast een blogje tik met mijn favoriete boeken van het afgelopen kwartaal.

Een van de boeken die ik het afgelopen kwartaal las was ‘Grip’ van Rick Pastoor. Een boek over het hoe en waarom van zijn werkwijze bij Blendl. Hij heeft het onwijs druk, maar houdt grip op zijn werk, en zijn hele leven via een strategie die hij in het boek beschrijft.
Al lezend kwam ik er achter dat zijn werkwijze erg leek op de manier waarop ik zelf dingen al inplande, maar hij heeft heel veel handigheidjes en goed doordachte werkwijzes opgeschreven waar ik nu ook volop mijn voordeel mee doe.
Een van de dingen die hij als essentieel beschouwt in zijn manier van werken is een wekelijkse review. Hij maakt plannen, en bekijkt op een vast moment in de week hoe het daarmee gegaan is, waarom iets wel of niet goed ging, en wat er beter kan. Essentieel denk ik als je jezelf of je productiviteit wilt verbeteren.

Zelf ben ik net begonnen met het concreet maken van plannen en ideeën door ze op te schrijven. Wekelijks kijk ik de notitie even terug, om te evalueren hoe het er mee staat.
Het is nog lang geen gewoonte, en het gaat me nog moeilijk af, maar het houdt me wel scherp op alles wat ik voor mezelf bedenk.

Nu het eerste kwartaal van 2019 er op zit, heb ik terug geblikt op de eerste maanden, en constateer dat ik best goed bezig ben, maar dat het nogal losse flodders zijn. Daarom noteer ik vanaf nu alles wat ik wil, doe en lees. Ik ben een dagboek gestart, en hou bij welke boeken ik lees en luister.
Een artikel over 2 boeken per week schrijven is leuk, maar daar hoort natuurlijk wel een boekenlijst bij. Dus die heb ik nu ook maar gemaakt en update ik als er weer een uit is. Zo kan ik m’n eigen voortgang bijhouden (week 16 – 35 boeken), en heb ik aan het eind van het jaar een mooie lijst om mijn top tien uit te kiezen.  (hoewel ik daar al wel een aparte notitie voor had. Echt goede boeken noteer ik direct)

Voor nu heb ik alvast een overzichtje gemaakt van de mooiste, of meest interessante boeken die ik het afgelopen kwartaal gelezen heb.

De Buitenjongen – Paolo Cognetti

Deze las ik in een dag uit. Ge-wel-dig.
De hoofdpersoon trekt vanuit de stad naar een berghut om rust en zichzelf te vinden. Hij maakt lange wandeltochten door de bergen, welke prachtig beschreven worden. De rust die er heerst, voel je tijdens het lezen. Mooi geschreven met prachtige beschrijvingen van de natuur. Ik werd helemaal rustig en verlangde stiekem ook wel naar een trip naar de bergen tijdens het lezen van dit boek.

The power of habit – Charles Duhigg

Super leerzaam boek! Hoe vormen gewoontes zich in je brein, en hoe kun je gewoontes veranderen. Dat is de grondslag van het boek.
Aan de hand van voorbeelden wordt wetenschappelijk onderzoek aangehaald en uitgelegd in begrijpelijke taal.
Dit boek gaat niet zo diep in op de werking van het brein als ik zelf interessant gevonden zou hebben, maar de inhoud is super inspirerend. Het zorgde voor een verandering in denk/zienswijze bij me, waardoor ik nu erg alert ben op het vinden van patronen in automatismen bij mezelf, waardoor ik die gericht kan aanpakken.

 

The Book Thief – Marcus Zusak

Hoe geweldig is dit boek! Een klein meisje wordt geadopteerd in een Duits gezin tijdens de tweede wereldoorlog. Ze sluit vriendschap met een Joodse onderduiker en met haar stugge adoptiemoeder. Het hele verhaal wordt verteld door de dood. Magere Hein. De tragische humor die dat geeft; het klagen van de verteller over hoe druk hij het heeft in die dagen… Ik heb enorm genoten. Het verhaal zelf is zowel tragisch, zwartgallig, als liefelijk.
Het zet je aan het denken (ook de Duitsers hebben ’t kut gehad in die tijd, dat leer je niet op school), maar geeft ook geregeld een lachstuip, en ik heb zelfs een paar flinke brokken weg moeten slikken.

 

Side Hustle – Chris Guillebeau

Chris Guillebeau schrijft op zijn blog over autonoom leven, reizen, en geld verdienen via side hustles. Hobbies die geld opleveren.
Hoe minder afhankelijk van een bron van inkomsten, hoe beter volgens hem.
In comes the side hustle.
Hoe genereer je ideeën voor een bijverdienste, en hoe zet je een goed idee om in een bron van inkomsten? Leuk geschreven, inspirerend en het voelde als een flinke schop onder m’n reet.
Zeker een aanrader!

 

De Alchemist – Paulo Coelho

Dit boek staat met stip, nee, MET STIP op 1 in mijn favoriete boeken lijst OOIT!
Elk personage, elke tekst heeft een dubbele symbolische betekenis in dit boek.
Over een herder die een reis vol onzekerheden door de woestijn maakt in een zoektocht naar wat zijn hart hem ingeeft. Een bijna magisch sprookje vol wijsheden en metaforen voor het ‘echte leven’. Had ik al gezegd dat deze met stip mijn nieuwe favo boek is?!

Heer der planten – Carlos Magdalena

Ik heb me het hele boek lang verbaasd over het feit dat het zo super interessant was!
Het boek gaat namelijk over planten die met uitsterven bedreigd zijn. Carlos Magdalena werkt in een botanische tuin, en neemt stekjes van de laatste exemplaren van planten om te proberen ze te redden. Hoe kan dat zo interessant zijn vroeg ik me steeds af. Het boek leest als een thriller, en is nog eens mega interessant ook! Nooit geweten wat die hortus botanicus nou eigenlijk doet. Maar wat een belangrijk werk wordt daar gedaan!

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht – Mark Haddon

Een autistische jongen, Christopher, gaat op onderzoek naar wat er gebeurd is met de hond van de buurvrouw. Deze wordt dood gevonden, en hij krijgt de schuld zonder dat hij het gedaan heeft.
Christopher houdt van wiskunde, maar niet van mensen. Als hij een gele auto ziet, wordt het een slechte dag. Maar als hij drie gele auto’s achter elkaar ziet wordt het een hele slechte dag.
Je wordt heerlijk meegenomen in de bijzondere manier van tegen de wereld aankijken van deze jongen. Hartverwarmend!

Tsjaikovskistraat 40 – Pieter Waterdrinker

Een pareltje! Autobiografisch (achtig). De schrijver krijgt van zijn uitgever de opdracht een boek te schrijven over de Russische revolutie in 1917. Hij woont zelf in Sint Petersbug en vertelt aan de hand van zijn eigen avonturen daar, het verhaal van de Russische geschiedenis van begin twintigste eeuw, toen Tjaar Nicolaas troonsafstand deed. Het uiteenvallen van de Sovjet Unie en de huidige tijd. Ik wist niets, maar dan ook niets van Rusland. Behalve de beschrijving van het hof uit Anna Karenina. Dit boek gaf me naast een paar dagen vermaak, ook een nieuwe kijk op Rusland. Soms wat lastig te lezen, maar het is het zeker waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *