Mijn favoriete boeken van het derde kwartaal 2019

Wat vliegt de tijd! Al weer een kwartaal op z’n eind, en dus weer tijd voor een lijstje met mijn favoriete boeken van de afgelopen maanden.
Het was zomer, en mijn lees inspanningen waren wisselend. De eerste twee maanden van afgelopen kwartaal las ik onvermoeibaar door. Mooie dagen zat ik in de tuin met een boekje, en vrijwel elke avond in bed pakte ik nog een klein uurtje mee.
De laatste maand werd dat minder. Ik had een paar boeken waar ik niet in kon komen en tijdens de zomervakantie vond ik het leuker om mijn vrije tijd met het gezin door te brengen in plaats van met mijn neus in een boek.
Anyway, ik heb weer heel wat boeken gelezen en geluisterd afgelopen kwartaal. Hier zijn mijn favorieten!

Het zero waste project

Dit boek stond al erg lang op mijn verlanglijstje. Maar omdat de lokale boekhandel nogal beperkt aanbod heeft (en Sofie Kinsella boeken als literatuur, en echte bestsellers alleen op bestelling kan leveren – ik ben dus geen fan van ze) was ik aangewezen op de bieb.
Daar wilden meer mensen ‘m lezen, dus ik heb van april tot eind juni moeten wachten.
Maar, meer dan de moeite waard.
Afval, en plastic afval in het algemeen is iets wat me al tijden bezig houdt, en waar ik me meer dan bovenmatig aan stoor als ik het op straat of onder water tegen kom. Ik probeer dan ook zelf om de hoeveelheid afval thuis te verminderen.  Dit boek geeft hierover leuke achtergrond informatie, en vooral veel handige tips.
Het is geschreven vanuit de eigen ervaring van de dames. Niet alleen de successen, maar ook de momenten dat het niet of minder goed lukte worden benoemd. De manier waarop zij het aanpakken is dezelfde als hoe ik mijn leven dit jaar aan pak. Gewoonteverandering door middel van kleine stapjes. Waarbij ze vooral niet vergeten de kleine successen te vieren.
[het zero waste project op instagram]

 

 

The Happiness Project

Weer een project.

Gretchen Rubin neemt zich voor om een jaar lang bezig te zijn met gelukkig zijn. Omdat dit project zo lijkt op waar ik zelf mee bezig ben, las ik het met veel plezier.
Ze is volkomen gelukkig, maar weet wel op heel veel vlakken verbeteringen door te voeren. Ze doet dit een stuk doelgerichter dan ik, zo heeft ze voor elke maand een thema, met bijbehorende resoluties. Daarbij heeft ze een lijst met overkoepelende ‘geboden’ en een lijst met ‘regels van volwassenheid’ voor zichzelf gemaakt. Zo ver wil ik niet gaan, maar haar gestructureerde aanpak werkt (voor haar) goed. Het leest makkelijk weg, en was inspirerend!

 

Huidpijn – Saskia Noort

Dit boek las echt als een draaikolk. Ja. klinkt vaag, I know. Maar echt, je begint er aan, en wordt dieper en dieper mee gezogen in de gedachtewereld van de bedrogen en verlaten Anne. Een bekende Nederlander zonder privacy door alle media die haar volgen.

Ze moet dealen met haar verdriet over de breakup, zet het op een zuipen en weet niet meer wat er gebeurd is als ineens haar ex vermist blijkt te zijn.

Ik ging helemaal mee met haar gedachtegang, en vroeg me regelmatig af: “ik vind haar reactie heel logisch, maar is zijn nou gek, of is de wereld om haar heen zo absurd”.
Super goed geschreven dus!

The four hour workweek – Tim Ferris

Tim Ferris is een Amerikaanse ondernemer, die flink kapitaal gemaakt heeft, en het er nu van neemt.
Alleen, niet als pensionado, met een bak geld op de bank een drankje met parasolletje op een wit strand drinkend.
Hij doet eigenlijk precies waar hij zin in heeft en bouwt ondertussen aan meerdere bedrijven. Zonder dat hij daar veel tijd aan besteed. (vandaar de naam, een werkweek van vier uur)

Hij vertelt in dit boek hoe hij zichzelf vanuit zijn eigen bedrijf weg automatiseert, legt uit hoe hij via virtuele assistenten zijn werk uitbesteed, en zelf nog maar eens per twee weken zijn email leest.

Bovendien besteed hij tijd aan het hoe en waarom van ‘sidehustles’.
Ik genoot van dit boek, zowel door de inhoud als door zijn schrijfstijl.

the four hour workweek

De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje – Jonas Jonasson

De schrijver van ‘de honderd jarige man die uit het raam klom en verdween’ heeft weer een heerlijk lange titel verzonnen.
En ja. ook dit boek is weer hilarisch!

Nombeko is een meisje uit Soweto en is analfabeet. Ze kan wel heel (heeeel) goed rekenen.
Op een dag wordt ze op de stoep door een dronken man aangereden, en wordt daarvoor veroordeeld tot 7 jaar slavernij bij diezelfde man, die ingenieur is. (Zuid Afrika in de jaren zestig… )
Ze komt terecht in een nucleaire fabriek en leert daar alles over atoombommen.
Uiteindelijk komt ze natuurlijk vrij, en bezit dan op wonderlijke wijze een atoombom die officieel niet bestaat.
Samen met Holger 1 en Holger 2 komt ze in Zweden terecht en probeert de bom aan de koning of premier te geven, bij voorkeur zonder dat ze half Zweden daarbij opblazen.

Wederom een Hilarisch geschreven boek!
Bommenmeisje

 

De Doodsvogel – Samuel Bjork

Een onvervalste politie thriller. Type ritueel lijkende offer moord. Politie heeft een handvol aannemelijk lijkende verdachten. De lezer weet net iets meer dan de politie maar net niet genoeg om alles aan elkaar te knopen.
Spannend boek, geschreven als een snelle film.
Elk karakter heeft een duidelijk achtergrond verhaal waarin je meegenomen wordt, en waardoor je begrijpt waarom ze handelen zoals ze doen.
Als je een checklist zou maken waaraan een politie thriller moet voldoen, checkt ‘De Doodsvogel’ alle boxen. Wat dat betreft mist het misschien een klein beetje een rafelrandje, maar het is een absolute page turner.

De Doodsvogel - Samuel Bjork - mijn favoriete boeken kwartaal drie

 

Ragdoll – Daniel Cole

Op het nippertje nog uit in september en dus nog in kwartaal drie.
Dit boek kwam als aanrader in m’n reclames nadat ik ‘De Doodsvogel’ uit had.
Zo, daar was ik even blij mee!
Dit boek mag wat mij betreft per direct verfilmd worden, en ik ga in het openingsweekend naar de bioscoop.
Een top rechercheur draait door nadat een verdachte wordt vrijgesproken. Hij beland in een gesticht, maar komt weer vrij nadat blijkt dat hij al die tijd gelijk had gehad.
Londen wordt opgeschrikt door een brute serie moorden, waarbij alles om de rechercheur lijkt te draaien. Een directe uitdaging en een spannend kat-en-muis-spel tussen de politie en de moordenaar.
Zeer goed geschreven, super spannend en absoluut film waardig.
Mijn tweede politie thriller in korte tijd. Ik denk dat ik dit genre wel begin te waarderen!

Ragdoll daniel cole - favoriete boeken Ralf Onvlee

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *