Mijn eerste kwartaal review

In maart stelde ik mezelf voor het eerst doelen die ik gedurende het nieuwe kwartaal waar wilde maken.
Nu dat kwartaal ten einde is, werd het tijd om terug te kijken op mijn vorderingen. Wat ging goed, wat ging minder goed, en hoe kan ik verbeteren?

Vorig kwartaal werkte ik voor het eerst met doelen die ik mezelf stelde. Het begon met week doelen, en werden al snel wat grotere doelen voor het kwartaal.
Wekelijks review ik mijn weekdoelen, en dus is het logisch om per kwartaal ook even een momentje te nemen om te bekijken hoe de afgelopen maanden verlopen zijn.

Waarom een kwartaal review

Elke week, op vrijdag ochtend, ga ik zitten met een welverdiende kop koffie om de voorbije week door te nemen en plannen en doelen te definiëren voor de aankomende week.

kwartaal review
ten second tom

Die plaats ik vervolgens in takenlijstjes of mijn agenda, zodat ik het niet een half uur later weer vergeten ben en ik de week er op moet noteren dat ik niets gedaan heb.
Het is door deze wekelijkse routine gemakkelijk om vooruitgang te blijven boeken.
De valkuil is alleen dat de vooruitgang er een is in alle mogelijke richtingen. En zo voelde vorig kwartaal ook wel een beetje, maar daar kom ik zo op.
Ik had naast mijn wekelijkse takenlijstjes en doelen ook grotere doelen gesteld, kwartaal doelen.
Dus, naast de week review is het fijn om even ‘uit te zoomen’ naar het grotere geheel. Hoe hebben al die wekelijkse kleinere stapjes bijgedragen aan deze grotere doelen?

Honderd kleine stapjes in honderd verschillende richtingen

Vooropgesteld, dit was de eerste keer dat ik een kwartaal review deed. Maar ik vond het oh zo nuttig. De wekelijkse review houdt me scherp, en zorgt er voor dat ik elke week nieuwe dingen leer, en gemotiveerd blijf. Maar deze kwartaal review zet dat alles in perspectief.

kwartaal reviewIk had ontzettend het gevoel dat ik honderd kleine stapjes in honderd verschillende richtingen gezet had de afgelopen maanden. Heel veel kleine verbeteringen aan heel veel verschillende dingen. Ik werd er zelfs een beetje chagrijnig van. Waar doe ik t voor, en wat levert het me nou eigenlijk op, waren vragen die de afgelopen weken vaker dan eens door mijn hoofd spookten.

Daarbij: m’n doelen waren niet heel duidelijk gedefinieerd, er was geen duidelijk ‘doel bereikt’ punt, en ze liepen nogal uiteen. (les geleerd voor komend kwartaal)

Wat heb ik gedaan?

Hier kwamen mijn week reviews dus super goed van pas.
Omdat ik al elke week een samenvatting van alle dagen heb gemaakt in de vorm van mijn wekelijkse reviews, begon ik met het doorlezen van die notities.
Omdat mijn focus ligt op het beter en leuker maken van m’n eigen leven, heb ik ook op die manier mijn reviews geschreven. Wat voelde goed, wat was leuk, minder leuk, wat kon beter.

Al snel ontdekte ik in mijn week reviews een patroon. Een patroon dat ik door de weken heen niet gezien had, omdat ik steeds op dag niveau aan het schrijven en denken was.
Ik voelde me beter in de weken dat ik meer lichaamsbeweging had gehad, en de vragen die ik mezelf wekelijks stelde, drongen steeds dieper door tot de kern.
Niet lang geleden kwam ik zelfs tot een korte lijst met ‘kernbegrippen’. Dat heeft al mijn soulsearching dan toch maar mooi opgeleverd.
Wat begon met een doel op papier: “wil ik dit kwartaal beginnen aan een schrijfcursus” leidde tot vragen als wat wil ik überhaupt leren, hoe wil ik leren, waarom wil ik eigenlijk leren? waarom wil ik datgene leren dat ik wil leren? etc. etc.

Niet alleen maar afvinken

kwartaal review

Ik kon deze eerste kwartaal review dus niet gewoon m’n gestelde doelen afvinken. Sterker nog, ik heb er meer niet dan wel uitgevoerd.

Dit gaf me te denken. Waarom dan eigenlijk niet? Daar heb ik dus wel serieus en constant over na gedacht, en ik schreef het in stukjes steeds op in mijn week reviews. Deze kwartaal review, deze ‘birds eye view’, zorgde er voor dat ik die losse stukjes aan elkaar kon koppelen en nu helder heb waarom ik doelen niet uitgevoerd heb, en wat de richtingen zijn waarin ik me (wel) wil ontwikkelen en ook waarom (niet).

Mezelf leren kennen

Het resultaat van deze eerste kwartaal review is dus kraakhelder. Mijn gevoel van honderd stapjes in honderd verschillende richtingen bleek niet geheel terecht. Ik heb daadwerkelijk wat bereikt met al mijn losse flodders. Al is het dan niet precies wat ik van te voren gedacht had.

Het niet halen van mijn in maart op papier gestelde doelen is helemaal niet zo erg, want in plaats van die dingen te doen, weet ik nu ineens veel beter wat en vooral waarom ik dingen wil.
En dat zijn dus niet de dingen waarvan ik in maart dacht dat ik ze wilde…
Kortom, ik heb mezelf een stuk beter leren kennen in de afgelopen maanden. En door te reflecteren op een paar maanden zag ik dat pas in.

Het volgende kwartaal

kwartaal reviewMijn doelen voor het aanstaande kwartaal zijn heel anders dan de doelen die ik mezelf stelde in maart. Een aantal zijn een stuk concreter. Zo wil ik bijvoorbeeld drie specifieke onderwerpen bestuderen, en daarbij heb ik duidelijk uitgewerkte eind doelen gesteld.
Ik wil in ieder geval twee keer in de week sporten. En ik wil minstens drie boeken lezen van mijn ‘ooit nog lezen’ lijst.
Andere doelen bouwen voort op mijn inzichten uit deze kwartaal review, ik wil bijvoorbeeld meer nadenken over hoe mijn ideale leven er uit zou zien en hoe ik dit in de praktijk kan brengen.
Over drie maanden zal ik weer een kwartaal review doen. Hopelijk heb ik dan weer veel geleerd en is mijn leven weer een stukje leuker geworden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *