Met nieuwe gewoontes op vakantie

vakantie
Daar gingen we dan. Een auto vol met speelgoed, een koelbox vol met taxi en een map met cd’s van vroeger (happy songs 2005 ftw!).
Eindelijk was het tijd voor onze zomervakantie.
In de typische hollandse zomermaanden werkten Lyanne en ik gewoon door, en gingen pas nu, in september op vakantie. Tot grote jaloezie van diverse collega’s verwacht ik.

 

Vakantie is voor mij.. nou.. euh… vakantie. Ik wilde dus vooral niet te veel bezig zijn met to-do lists, weekreviews, gewoontes en routines.
Maar tegelijkertijd hangt een groot deel van mijn gewoontes af van deze routines en de meer recent toegevoegde gewoontes zijn nog afhankelijk van mijn to-do-list.
Dus wat blijft er over van een stapel nieuwe gewoontes tijdens twee weken vakantie? Ik vond het een interessant experiment.

Ralf Onvlee op vakantie

 

Inslijten

Gewoontes moeten inslijten. Ergens tussen de 18 dagen en zo ongeveer een jaar schijnt.
Sommige van mijn gewoontes zijn dus wat meer ingesleten dan anderen. En heel eerlijk, lang niet alles wat ik doe voelt als een automatisme.
Zelfs mijn Duolingo avontuur, waar ik spaans probeer te leren. Ik doe dit inmiddels meer dan een half jaar, maar nog steeds staat dit dagelijks op mijn to-do-list om te voorkomen dat ik het vergeet. Oke, eerlijk, dat is voornamelijk omdat ik inmiddels een mooie streak van meer dan 110 dagen heb, en ik die niet wil verbreken.
Wat ik bedoel is dat het niet vanzelfsprekend is dat ik de gewoonte uitvoer op een dag.

Routine

habit loopAlles op vakantie is anders. En daarmee zijn een heleboel triggers in mijn ‘habit-loop’ weg tijdens deze weken van onderuit gezakt aan het strand liggen.

Neem bijvoorbeeld mijn ochtendroutine. Een half uur eerder opstaan deed ik niet op vakantie. Elk geluidje dat ik maakte zorgde er namelijk voor dat Vigo ook wakker werd. Dat had ik na de eerste ochtend wel door. De geluidsisolatie in een tent is niet optimaal te noemen..  Dus, de trigger voor de meditatie en Wim Hof start van de dag, met vervolgens een les Spaans, een paar bladzijden lezen en daaropvolgend pushups, viel weg.

Andere gewoontes

Sommige gewoontes zijn natuurlijk niet afhankelijk van enkel een half uurtje eerder opstaan. En eigenlijk is het ook best raar dat dagelijkse terugkerende dingen van zo iets triviaals afhankelijk zijn. Maar het zijn nog wel nieuwe gewoontes. En nog niet zo diep ingesleten als bijvoorbeeld je tanden poetsen.
Andere gewoontes bleken minder last te hebben van de vakantie ontspanning.
Doordat ik ontspannen was, had ik bijvoorbeeld meer zin om hard te lopen.
Doordat het warm was, was de koude douche geen enkel probleem.
Boeken lezen op vakantie? peuleschil!

Dan maar niet?

Het is absoluut niet zo dat ik al die nieuwe, goede gewoontes dan maar helemaal niet heb volgehouden tijdens mijn vakantie. Maar mij eigen ‘mis geen tweede keer regel’ heb ik wel overtreden.
Ik heb dus bijvoorbeeld niet elke dag een ‘officiële’ meditatie sessie gedaan. Ik heb wel (en daar ben ik best trots op) elke dag Spaans gestudeerd.
Niet elke dag heb ik een sessie Wim Hof ademtechniek toegepast, en mijn pushups heb ik echt maar een keer gedaan voordat ik die liet varen.
De weekreview is er niet een keer van gekomen. En ik heb ook maar sporadisch dingen in mijn dagboek genoteerd.

Knagen

Het missen van een dagelijkse terugkerende nieuwe gewoonte knaagde aan me. Dus ook al viel de trigger weg waardoor ik thuis een reeks gewoontes in volgorde ‘afwerk’, ik was me er erg van bewust dat ik deze trigger miste.
Het begon aan me te knagen als ik rond lunch tijd nog geen les Spaans gevolgd had. Daarnaast merkte ik dat ik na drie dagen wat geïrriteerd begon te raken, wat opgelost werd door rustig zo af en toe een Wim Hof sessie te doen. Gek, wat die dingen met je doen.

Een stapje extra

Hardlopen was daarentegen een gewoonte die zeker niet te lijden had onder de vakantie.
Het was bloedheet, en dus verre van optimaal om duurloop training te doen. Maar de nieuwe omgeving en het mooie weer gaven me zo’n boost en zo’n motivatie om lekker veel te lopen, dat ik ongeveer om de dag een stuk gerend heb.
Lopen is inmiddels denk ik ook meer een hobby dan een gewoonte te noemen. Met als routine mijn vaste loop dagen.
Ralf Onvlee rennen

En nu weer thuis

Nu we weer thuis zijn, pak ik de draad weer op. Ik sta weer een half uur eerder op dan ’t gezin. Ik volg weer mijn gewone ochtendroutine.
De to-do-lijstjes zijn weer gevuld en alles gaat weer zoals voor de vakantie.
Met als enige verschil de pushups. Ik heb dat vanaf moment een een rot beweging gevonden. Ik zie het nut er van in, maar vind het niet leuk. Ik ben gestopt met elke dag een pushup extra te doen. Elke ochtend doe ik een set van tussen de 50 en 75. Afhankelijk van hoe ik me voel en hoe veel zin ik er in heb.

Oh, en nog een verschil: het kraanwater is hier zo vreselijk veel kouder dan in Kroatië! die koude douche was de eerste dagen weer even afzien hoor!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *