Boeken lezen

boeken
Sinds ik minder televisie kijk, en meer boeken lees ben ik vrolijker, slaap ik beter en voel ik me overall gewoon stukken beter.
Nou vind ik echt niet dat er iets mis is met televisie kijken hoor, het is alleen niet helemaal mijn ding. Niet mijn kopje thee, zouden de Engelsen zeggen. Maar dan in het Engels.

Waarom lees ik?

Ik lees om meerdere redenen. Uiteraard. Daarom lees ik ook verschillende soorten boeken, op verschillende momenten. Maar grofweg komt het er op neer dat ik boeken lees om iets te leren, of ter vermaak.
Gelukkig vallen die twee dingen ook nog eens vaak samen, zoals in alle boeken die ik las over gewoontevorming de laatste maanden. Ik vind dat dus super interessant, en daardoor is het ontzettend leuk om er over te lezen.
Ik heb altijd wel een soort honger naar nieuwe dingen en nieuwe kennis. Boeken verschaffen die kennis. Dieper, en in een rustiger tempo dan bijvoorbeeld een documentaire. (niets mis mee trouwens, ik zag vorige week ‘before the flood – dat is een aanrader!) 
Daarnaast kun je een stuk wat je extra interessant vindt aanstrepen
(niet in bieb boeken alsjeblieft!),

Boeken
Als je dit dus doet in een bieb boek verdien je eeuwige jeuk op een plek waar je net niet kunt krabben

herlezen of overschrijven. Daardoor internaliseer je het een stuk makkelijker dan wanneer het op een scherm aan je voorbij blaast terwijl je een zak paprika chips weg zit te schransen.

De tweede reden waarom ik graag lees, is puur vermaak. Een of ander ver weg magisch land waar draken en ridders en prinsessen wonen en waar het goede het kwade overwint, is misschien wat cliche, maar het is wel leuk.
Een meeslepend familie drama waarin de hoofdpersonen door diepe dalen gaan en van elkaar vervreemd raken, om vervolgens tot het inzicht te komen dat ze uiteindelijk toch erg aan elkaar gehecht waren, maar nu is het te laat om het goed te maken… trekt je mee in een wereld van gevoelens, gedachten en drama. Dat is toch af en toe heerlijk!

Wat voor boeken lees ik?

Boeken
Deze boeken ben ik op dit moment aan het lezen. Ik heb net het informatieve op zij gegooid voor een stukje ontspanning.

Nou.. veel verschillende dingen dus.. Fantasy, drama, informatief, gebundelde blogs, literatuur, en de donald duck.

Ik lees eigenlijk altijd minimaal twee boeken tegelijkertijd. Of nee, ik lees ze natuurlijk niet tegelijkertijd, maar je snapt wel wat ik bedoel.
Een informatief boek, en een verhaal.

Overdag lees ik dan in het informatieve boek, en ter ontspanning in de avond, of na een drukke dag, het verhaal.
Ik merkte een tijdje geleden dat ik onrustig sliep als ik in de avonduren informatieve boeken zat te lezen, dus ik ben er nu weer scherp op dat ik in bed alleen nog verhalen lees.

Een complete lijst van wat ik dit jaar gelezen heb vind je hier
Mijn favoriete boeken van kwartaal 1 vind je hier 
En mijn favoriete boeken van kwartaal 2 vind je hier

Wanneer lees ik?

Ik heb een baan, een gezin en meer hobby’s dan lezen alleen. Tijd is dus altijd een probleem. Voor alles. Niet alleen voor het lezen van boeken.
Tel daar bij op dat ik graag acht uur slaap, ik op normale tijden op kantoor verwacht word en er blijven al snel maar een beperkt aantal uren over om te vullen met gezin en hobby’s..

Ik begon dit stukje met de zin “sinds ik minder televisie kijk’, daar zit de grote tijdswinst.
Gemiddeld kijken Nederlanders bijna drie uur per dag TV (bron)
Waar haal je die(!) tijd vandaan mensen? De tijd die ik dus NIET voor de tv zit, gebruik ik voor gezin, hobby’s en lezen.
Ik ga zo vaak als kan duiken, steeds vaker ga ik even hardlopen, leer Spaans, mediteer en de rest van de loze uurtjes pak ik dan een boek.
boeken lezen - mei donutAls voorbeeld de donut hiernaast, je kunt er op zien dat ik in de maand mei 36 uren gelezen heb. Ik hou dat grofweg bij. Dat is dus maar iets meer dan 1 uur per dag. Valt best mee.

Maar goed, daarmee kom ik niet alleen aan deze lijst.
Ik gebruik tijdens mijn reistijd Storytel. Luisterboeken dus.

In de donut staan alleen al weer 18 uren aan woon werk verkeer. En daarnaast nog 36 uren aan overige reistijd.

Ik heb 11 uren gewandeld. Laat de helft daarvan ook nog eens met een koptelefoon met Storytel geweest zijn, en ik kom op bijna 60 uren waarin ik boeken zou hebben geluisterd.

Tuurlijk, niet elk uurtje in de auto staat er een boek aan, maar je ziet waar de tijd vandaan komt.
De donut is trouwens een screenshotje vanaf de app Life Cycle op m’n telefoon. Mocht je zoiets ook leuk vinden.

Een uur per dag

Dat is dus zo ongeveer de tijd dat ik daadwerkelijk met een boek voor m’n snuffert zit. Dat is helemaal niet zo gek veel, zeker gezien ongeveer een half uur daarvan het laatste half uur van de dag is. In bed. Ik ga tegenwoordig met plezier vroeg naar bed, lees daar een paar hoofdstukken en word de volgende ochtend relaxt en uitgeslapen wakker. Waar dat lezen al wel niet goed voor is!
Dat andere half uur tot uur per dag is meestal ook in de avond. Als Vigo op bed ligt. Maar soms als ik vroeg wakker ben, wil ik ook dan nog wel eens een half uurtje op de bank de rust vinden om te gaan lezen voordat iedereen wakker wordt en ontbijt verlangt.
Door die avond uurtjes te vullen met een boek heb ik geen scherm meer open, wat bijzonder rustgevend is. Ik leer dingen, ik lees prachtige verhalen, en ga er heerlijk ontspannen van naar bed. Waardoor ik op z’n beurt weer beter slaap en me de volgende dag weer energiek voel. Win Win Win!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *